Кой е най-подходящият файлов формат за печат?

От доста години PDF е индустриалният стандарт в тази област. Той е изключително съвместим, платформено независим, компактен и вероятността да имате проблеми с него, ако е направен с подходящите настройки, са минимални.
Изпратете ни PDF файл, годен за печат, а не работен файл от софтуера си. Погрижете се за качеството на изображенията, формата, наддаването, шрифтовете, цветовото пространство – това са нещата, които имат значение. Ние не се интересуваме къде е правен файлът, ако е направен добре.

Как да задам размерите?


Недопустимо е документът за печат да съдържа текст, важни изображения или елементи на дизайна на по-малко от 5 милиметра от линията на рязане. Не разчитайте на абсолютна точност от страна на книговезкия нож (независимо дали е прав или тристранен) и от страна на оператора му, винаги има изместване. Обикновено то е в рамките на 1-2 милиметра, но е задължително да се застраховате.
Особено проблемни от тази гледна точка са брошурите, с коли, вложени една в друга, защото вътрешните коли се отместват по-навън и нещо важно може да отиде под ножа. Предотвратете това като оставите повече място.
Ако параметрите не са дефинирани правилно, има голяма вероятност при довършителната му обработка да бъдат отрязани различни елементи, например колонцифри, части от на дизайна, снимки.
В съвременния софтуер за предпечат крайният (обрязан) формат на изделието се задава като размер на страницата. Наддаването, което е предвидено се отреже при довършването се дефинира като bleed.
Най-добре е, ако вие правите дизайна, предварително да се консултирате с нас.

Как да поръчам

фактура

С цел избягване на грешки, предпочитаме поръчката да бъде изпратена на мейл: invoice@abv.bg, като е необходимо да посочите име, телефон и фирма (за обратна връзка).
Ако бланката / формулярът е поръчван при нас, извън рамката – в горния ляв ъгъл, има номенклатурен номер – достатъчно е в поръчката да напишете този номер и количестово, което желаете. Ако има промени във визия или в други параметри, трябва да ги опишете.
За нови артикули – моля, опишете по възможност детайлите, за да Ви дадем най-добрата оферта.
Или ни се обадете на: 0878 656793; 0885 206861

Как ще получа и платя заявката?

Готовите поръчки може да получите от офиса (след предварителна уговорка).
Малки пратки и пратки извън София изпращаме с куриерка фирма Спиди или посочена от Вас, като доставката е за сметка на клиента.
За София извършваме доставки и с наш куриер в определени дни и след предварителна уговорка.
Плащане на поръчката: на куриера (наложен платеж) или чрез банков превод (100% авансово). Тези детайли не се отнасят за фирми, които имат сключен договор с нас за печат.
Всички сувенири, календари и бележници се заплащат авансово (80% при потвърждение на поръчката, а останалата сума – преди получаване), ако не е сключен договор с други условия.

Какви са сроковете за изпълнение?

В зависимост от поръчката сроковете за изработка са различни (започват да текат след одобрение на предпечат и плащане!!!):
– за визитки и изработка на печати: 1-2 работни дни
– за бланки, фактури, формуляри, дневници и т.н.: 3 – 7 работни дни
– за брандирани сувенири и текстил, налични на склад: 7 – 15 работни дни. Ако продуктът не е наличен, се добавя и срокът за заявка и доставка.
Обикновено при потвърждаване на заявката се уговаря и срок за изпращане.

Топъл печат (голд печат)

Топлият печат е директен метод на печат, използващ основно топлина и натиск. Методът има за цел да трансферира тънък слой фолио(метализирано или пигментно) върху желания артикул. В основата на процеса стои изготвянето на магнезиева или цинкова матрица (клише), която съдържа в релеф изображението за печат. Артикулът и фолиото се пресоват посредством натиск и загряване на матрицата, с цел да се постигне релефно изображение и вграждане на фолиото.
Топлият печат се прилага, за да придаде по-луксозна, бутикова визия на продуктите, главно от хартия, картон – визитки, покани, корици, картички и др., както и кожени изделия – тефтери, папки, портфейли и др.

Визитни картички

В много страни са се наложили различни представи за удобен формат визитки.
размер 90 х 50 мм: България, Финландия, Чехия, Полша, Румъния, Украйна, Унгария, Израел, Русия и др.
размер 85 х 55 мм: Италия, Англия, Франция, Германия, Холандия, Испания, Швейцария и др.
размер 90 х 55 мм: Австралия, Нова Зеландия, Дания, Норвегия, Швеция и др.
размер 88,9 х 50,8 мм: Канада, САЩ
размер 91 х 55 мм: Япония
размер 90 х 54 мм: Хон Конг.
Всички уточнения по визия, размер и картон се правят предварително – преди да сме изпратили файл за одобрение.
Стандартно визитките изработваме с размер 90 х 50 мм. Визитките може да бъдат: едностранни/двустранни; печат в един цвят (100% черно) или цветни (цвят, различен от черно). В зависимост от визията се отпечатват на 300 г мат (гладък картон); ленен; релефен; цветен и т.н. картон. Може да бъдат с прави или заоблени ъгли, както и с нестандартна форма; с ламинат или лак; с преге или топъл печат.

Сухо преге

Сухото преге е технология, при която не се използва мастило. За получаване на желания отпечатък се използва предварително подготвено клише. Сухото преге е два вида – изпъкнало и вдлъбнато. Изпъкналото преге най-често се използва за пресоване на хартии и картони, като при него се ползват два броя клишета – мъжко и женско или негатив и позитив. При вдлъбнатото преге се използва само едно клише, което се притиска към съответния материал само от горната страна. Като цяло, сухото преге наподобява като технология топлия (голд) печат, с тази разлика, че при него не се използва фолио. Сухото преге се нарича още релефен печат, поради изпъкналите, или съответно вдлъбнатите изображения, които се получават.
Когато подготвяте файл за тази технология, трябва да имате предвид че преге печатът е механичен процес, който оказва влияние върху медията, така че ще окаже влияние и върху съответния дизайн. Когато в дизайна има текстова информация, се оставя повече място между буквите, отколкото оставяте обичайно. Ако разположите символите от текста твърде близо един до друг, те могат да се слеят и да се превърнат в един елемент, след като процесът на сухото преге приключи. От друга страна изпъкналото преге прави елементите от дизайна по-малки, което трябва да се вземе под внимание.

Ситопечат

Ситопечатът е директен метод на печат, използващ шаблон, като носител на печатното изображение, върху финнотъкана мрежа/сито/. Печатът се осъществява чрез нанасяне на мастило през този шаблон върху желания продукт. Обикновено се ползват един или два цвята. Цветовете се избират по скала и се печатат един по един.. Преимуществата на този метод се дължат от една страна на огромното богатство от мастила и добавки, даващи шанс за изпълнение на всевъзможни ефекти върху изделията, като релефни изображения, с глитерни ефекти, с метален блясък, гладки, хромирани, светещи и много др.
Силните страни на ситопечата се крият във възможността да се полага дебел и плътен мастилен слой, като по този начин се постига релеф в изображението, богатство и наситеност на цвета, висока непрозрачност върху тъмни основи, както и това, че с лекота позволява вариации в размера на изображението – от малки, до значително големи формати.

Какво е overprint и кога е нужно да го задам

Overprint означава отпечатване на един обект върху друг обект. Ако не сте сигурни какво значи и кога да го използвате, най-добре не го пипайте. Особено важно е белите елементи на дизайна да НЕ бъдат със зададен оverprint, защото в противен случай няма да бъдат отпечатани. Това изисква особено внимание при пребоядисване на черен елемент в бял цвят, защото някои приложения автоматично задават на черното свойството overprint, което се запазва и за пребоядисаният в бяло елемент и той не се появява на отпечатъка.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *